110 години от предаване на “Призванието” чрез Ангел Елохил на Петър Дънов,
8 октомври 1898 г.
продължение – V

Ангел Елохил, Небесният знак (Ѣ), печатът на Славянството и
Бичът Божий –

V концерт.

Скрижалите на Духът Божи

Концерт-рецитaл на 28. 11. 2009 г.

Спомени:
Спомени от “Изгревът”

Музика:
Учителя Дънов – Беинса Дуно

Аранжимент:
д-р Филип Стоицев
и други
Диктор:

Петър Вангелов

Място:
В салона на община “Изгрев”
ул.”Чехов” 16-А

Музиканти:
1. ЙОАННА СТРАТЕВА – цигулка;
2. РАДОСТИНА НЯГОЛОВА – пиано;
3. ПЛАМЕНА ГИРГИНОВА – сопран

 

Съдържание:

Първа част:
Ангел Елохил, Небесният знак (
Ѣ), печатът
на Славянството и Бичът Божий

Втора част:
Свидетелствата Господни и Божието обещание

УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ ЗА БЪДНИНИТЕ НА СЛАВЯНСТВОТО

АМИН!

(Виж „Изгревът”, том 22, с. 616–649, за да проверите от къде са взети тези цитати.)

Галерия

Сценарий


Първа част:
Ангел Елохил, Небесният знак (Ѣ), печатът на Славянството и Бичът Божий

1. Ангел Елохил, Небесният знак (знакътѣ – „ят“), Печатът на славянството и Бичът Божий.

През 1921 г. Стамболийски прави правописна реформа и изхвърля от българската азбука Космическият знак (ѣ). Знакът управлява Небето и Земята, като в една си ръка държи звездата на Елохил, а в другата си ръка държи Бичът Божий. Съборът през 1922 г. е публикуван без Космическият знак (ѣ). И какво следва?

Годината е 1923. Стамболийски забранява събора във Велико Търново на Бялото братство. Братството е в Русе, където е образувана комуна в местността „Свирчовица“. Учителят е в гр. Русе на гости на комунарите. Те вече знаят, че Учителят е казал, че е оставил Стамболийски на господарят на неговата карма. И всички, и анархисти и комунисти коментират и изчакват събитията. А те идват.

В този момент се организира заговор за преврат. След убийството на Александър Греков на 21 май 1922 г. от анархистите става водач професорът по политическа икономия Александър Цанков от Народния сговор. Той е един от организаторите на преврата. Той ръководи Народният сговор.

По това време в с. Славовица, където е домът на Александър Стамболийски, на 6 юни идват трима митрополити, начело с варненско-преславския Симеон. На следващия ден му идват на гости цар Борис lll c двете си сестри – Евдокия и Надежда. Той дава разрешение да се върнат в България, защото са изгонени заедно с баща им цар Фердинанд след абдикацията му. Докато се разхождат, придружаващия царя флотски капитан Скотунов с помощта на радиотехника повреждат радиостанцията, монтирана във вилата.

Чак на 9 юни Стамболийски разбира, че радиостанцията е повредена. Освен това те са взели патроновадителите на картечницата, за да не може да се отбранява. Освен това, оказва се, че сандъците, които трябва да са пълни със патрони, са пълни с пясък. Така, че цар Борис организира премахването на Стамболийски.

А на 9 юни вече е издаден Указ за създаване на ново правителство, начело с Александър Цанков. Той едновременно оглавява и Министерството на просветата. Това е най-интересното в този случай. В страната се разгръща юнско въстание през месец юни, като съпротива на преврата. Войската разбива въстаниците и са убити стотици земеделци. Затова Александър Цанков е наречен кръволока Цанков – от кръв.

Никой не знае и никой не подозира, че има един, който управлява и той държи в ръцете си Бичът Божий.

Следва песента „Шуми“.

  1. Защо космическият знак („ят“) охранява кръволока Александър Цанков

Десет дни след преврата на 9 юни 1923 г. новият министър на просветата, който е едновременно и министър-председател и който е един от организаторите на преврата, назначава нова правописна комисия начело с Милетич, който решава да върне стария Дриновски [от Марин Дринов] – Иванчовски правопис, като се връща отново употребата на Е двойно – „ЯТ“. А Космическият знак (Ѣ) е отново в азбуката! И в следващите години Словото на Учителя Дънов се отпечатва с този знак. Така този знак охранява Александър Цанков в следващите години.

През 1926 г. до 1930 г. Цанков е председател на Народното събрание. Също и от май 1930 г. до 29 юни 1931 г. е отново министър на просветата. Издава заповед да бъдат уволнени всички дъновисти, които са на държавна служба. И да не им се дава достъп до учителски професии. Имал е жестоко отношение към Дънов. Негови подкупени лица организират побоя срещу Учителя Дънов през 1936 г., след което Той е парализиран няколко месеца. Ето причината за побоя.

Около 4 юни 1936 г. се готви образуването на нов кабинет от близки и приближени на цар Борис. За министър започнал да се готви и Александър Цанков. Учителят извиква Любомир Лулчев и му казва: „Предай на царя, че може да назначава когото иска за министър, но в никакъв случай не и Александър Цанков.“ Предадено е на царя, но Лулчев е бил самохвалец и го споделил с приятелите си. Научава Цанков и изпраща побойниците на Изгрева, за да ликвидират Петър Дънов.

И накрая за финала идваме до 9 септември 1944 г., когато комунистите идват на власт и вече раздават възмездие. А Цанков малко преди 9 септември 1944 г. напуска страната и заминава за Виена. Той бил осъден задочно на смърт. Но във Виена формирал кабинет в изгнание от избягали и спасили се фашисти и формирал войскова част. През 1949 г. е изгонен от Австрия и заминава за Аржентина.

Всички се учудват, как така кръволока Цанков не го застигна смъртната му присъда. Обяснението е много просто. Тъй е върнал Космическият знак в българската азбука и той е, който го охранява. Умира на 27 юли 1959 г. на 80 години от естествена смърт.

А каква е поуката за вас, слушателите на тази история? Има поука – не може да няма. Ще си я намерите лично в „Изгревът“. Амин!

А за неговите убийства ще го следва неговата бъдеща карма.
Тези неща не се подминават и не се забравят. И то от Космическият знак (ѣ). Ще го проверят следващите поколения.

Следва песента „Вехади“.

  1. Учителят Дънов за кармата на Стамболийски

Под внушение на чужди враждебни сили от църквата и от определени обществени среди, Александър Стамболийски забрани събора на Бялото Братство през август 1923 г. А на 9.VI.1923 г. той бе свален от власт чрез преврат и убит.

На Общия окултен клас II година на 17.VI.1923 г., 30 Лекция „Вяра и съмнение“, на с. 31 Учителят говори за Стамболийски за този случай. А това е осем дни след преврата. (За справка виж „Изгревът“, том IV, с. 446-447):

„Сега някои от вас искат да влезат като ученици, но като претърпите десет несполуки, вие сте готови да се усъмните. Даже и вънка в света да сте, вие ще имате същите изпити. Нима Стамболийски нямаше изпити? Нима неговите ръководители не му подшушнаха: „Напусни властта!“ Колко пъти те му подшушнаха, но той не слушаше. Той се самозабрави във властта, мислеше, че е силен, че всичко може. Не се самоизмамвайте! Всички хора на Земята са слаби. Когато мислите, че сте най-силни, да знаете, че се намирате пред най-голямата опасност. Туй да го имате като закон. Когато мислите, че сте най-слаби, тогава имате най-голямо Божие благословение. Затова в Писанието се казва: „Господ на смирените дава благодат, а на горделивите се противи.“ Проверявайте закона.

Насилието ражда насилие. Ако Стамболийски бе вървял по пътя на Христа, то в своето управление не би допуснал нито една капка кръв, нямаше да има никакво отклонение и неговия живот нямаше тъй да се изложи. Но понеже той допусна това, допусна се и този край. Казвам, в Школата допущат се тия неща, обаче, не трябваше да го убиват, защото българите се свързват с него и за в бъдеще ще изплащат. Те нямаха право да го съдят. Ако бяха просветени, трябваше да оставят да го съди Невидимия свят, той да му наложи наказание, каквото знае, та да се опомни, да се разкае и да се обърне към Бога и да каже: „Господи, ще изпълня Твоята воля!“

А при това разрешение на въпроса, което дадоха българите, от чисто окултно гледище, той влиза сега в Невидимия свят и там може да направи серия пакости, докато дойде в съзнание.“

Цитираме този случай, защото е ключова позиция на всички политически събития, които се случиха през този период. Учителят будно следеше всички политически събития.

Следва песента „Там далече“.

  1. Защо спряха събора на 9 септември 1923 г.?

Ако беше допуснат събора на 9 септември 1923 г., нямаше да се случат тези събития. Искате доказателства? Ето ги: След като получават отказ за събора, то Учителят извиква в София ръководителите на Братствата на страната. Това е една от редовните срещи на Учителя с ръководителите. Няколко дни сутрин и след обяд Учителят им изнася беседи.

Те са публикувани в „Изгревът“, т. ХІV, с. 657-679. А на с. 663 Учителя обяснява:

„Вие не знаете защо тая година се спря събора. Добре ли стана или зле стана? (Брат Иларионов: „Добре стана“.) Българите не могат да се убедят още в силата Божия, но ще се убедят. Ще се убедят, че има други закони, които направляват нещата. Със спирането на събора тук, дойде землетресението в Япония. Една връзка има. Каква връзка има между землетресението и спирането на събора? Всякога, когато се пропусне една Божествена Идея, в противоположната страна ще се прояви известна реакция. Това показва, че цялото човечество е като един организъм. Българите ще бъдат викани на съд. Отсега българите ще са на тясно. Онова землетресение, и то е за добро.“

Между всички неща на земята има преплитане, но когато се качим в Божествения свят виждаме същинските причини на явленията, които стават. Защо българите отказаха събора, има си друга причина. Други същества са причина българите да не приемат събора. Причините са в държавата на Черното братство. Сега го извеждат на съд за неизпълнение на Божиите закони. Цялото Черно братство се

подвежда под съд, понеже има доста углавни дела. Разпнаха Христа, светиите избиха и пр. и ще ги осъдят. Ще вземат властта от тях, тяхното небе и тяхната земя. Ще дойдат белите братя с ново небе и нова земя. Сега светът се съди. Всеки ще отиде на своето място.“

В заключение ще кажа: Спряха събора на 9 септември 1923 г. и дойдоха събитията на 22 септември 1923 г., на въстанието на комунистите и избиването на хиляди хора, и то българи. Българи
убиваха българи. Ако беше допуснат събора, тези събития нямаше да се случат.

А какво се случи друго? Изминаха точно 20 години и на същата дата – 9 септември 1944 г. дойдоха комунистите на власт. На същата дата! Ясно ли е? Тогава дойде възмездието за онези, които избиваха през 1923 г. Всички те бяха хванати и без съд и със съд бяха избити. Така ние бяхме свидетели и на това, което казва Учителят: „Сега светът се съди! Всеки ще отиде на своето място.“

Така стана. Ние бяхме свидетели. Ние също отидохме на своето място, за да можем да ви разкажем това.

Виж „Изгревът“, том ХХII, стр. 509-510, Учителят говори за забраната на събора пред 100 човека на Черни връх, Витоша.

Следва песента „Отче наш“.

  1. Изхвърляне на космическия знак (ѣ)и съдбата на България

Минаха няколко седмици след преврата и се подава от името на Бялото Братство молба за разрешение за провеждане събор в София на 9 септември 1923 г. А защото на тази дата? Защото по стар стил 9 септември се равнява на 22 септември, като се прибави 13, а това е начало на есенното равноденствие и начало на учебната година. Тогава новата власт забранява събора. А той трябваше да стана на 9 септември. Тогава точно на 22 срещу 23 септември 1923 г. избухна Септемврийското въстание, повдигнато от комунисти, но в него участвуваха и земеделците на Стамболийски.

Ето, това е пример на съотношения между дати и на политически събития. Ако бяха допуснали събора на 9 септември 1923 г., нямаше да дойде 23 септември 1923 г., когато комунистите вдигнаха въстание срещу властта. И бяха избити стотици комунисти и още толкова имигрират в Югославия.

Българи убиваха българи! Ето това е най-важното! Този народ се изтребваше помежду си, понеже беше отхвърлил Космическият знак през 1922 г.

На 9.IХ.1944 г. дойдоха комунистите на власт. И те започнаха да раздават своето възмездие така, както те знаеха и каквото бяха запомнили от предишните си мъчители от 1923 г. и годините след това.

Бяха написали по стените на къщите с големи букви следното заклятие: „Помни 9 юни, пази 9 септември!“ Тези лозунги стояха 20 години, че и повече. Ние ги четяхме и треперехме. А комунистите управляваха по тези лозунги.

През месец февруари 1945 г., шест месеца след 9.IХ.1944 г., когато комунистите идват на власт, предишните сторонници за правописна реформа се активизират и те срещат разбиране от новата власт да се изхвърли стария правопис, за да не им напомня за царското време на предишните царе Фердинанд и Борис. Веднага се прави правописна реформа през февруари с наредба закон от 27.II.1945 г. и се изхвърля двойното Е – „ЯТ“, с цел да се внесе единство в писмената форма на книжовния език. Изхвърлят Космическия знак.

Никой нищо не разбира какво става в България. А Учителят Дънов още в 1943 г. говори за идващите събития от 45 години. В с. Мърчаево той определя и ръководи съдбата на България и съдбата на света.

Следва песента „Мирът иде“.

  1. Кой ще спаси България след 1945 г. в следващите 45 години – до 1989 г.?

Регентството упражнява от името на малолетния цар Симеон Неконституционните си задължения. Така че наредбата – закон на 27 февруари 1945 г. за промяна на правописа се узаконява от Регентството от името на цар Симеон II. Според чл. 25 и 26 от Търновската конституция монархическата власт се упражнява от Регентството при смъртта на царя и при малолетен престолонаследник.

Небесният знак (ѣ) – „ят“ е изхвърлен. България като държава в разстояние на един период от 45 години от 1945 г. до 1990 г. на няколко пъти е застрашена да загуби своята независимост и държавност. Спасява я един исторически камък, обозначен и положен от Учителя Дънов на Седемте Рилски езера – при второто езеро.

Историята на историческия камък е записана в „Изгревът“, том III, с. 170-172.

Учителят с Братството е на Седемте рилски езера. Разчистват камъните от поляната при Второто езеро и от тях правят т.нар. „спирала“. Тогава там се намира един голям камък – около 3 тона. Накрая с общи усилия го преместват и го поставят да завърши края на спиралата. Това се вижда от приложените снимки в „Изгревът“, т. ХVІІІ, снимки № 41, № 42. Учителят ориентира големия камък и нарежда на Георги Томалевски с длето да изсече върху камъка стрелка с посока „север-юг“ и той изсича Nord – север, Sud – юг. Отстрани друг брат с длето изсича датата и часа. Върху него се поставя друг коничен камък, наречен „охлюва“, с който завършва спиралата. Може да го видите в „Изгревът“, т. ХVІІІ, снимка № 43, т. VI, снимка №20, т. VIII, снимка № 32.

Учителят казва, че този камък символизира бъдещето на България и спиралата означава еволюцията на човека, на народа, в който сме се родили и на държавата, в която живеем.

През 1955 г., когато се строи „Новата хижа“, искат да го взривят, но Борис Николов с приятелите го преместват и го заравят. Учителят е казал: „Докато съществува този камък, ще съществува и България!“ Засега е скрит и заровен. А историята е разказана накратко, описана и отпечатана.

Вече знаете кой спаси България през периода 1945 до 1989 година – Един исторически камък. Как така? Ето така. Ние го разказахме.

Следва „Песента на ангелите“.

  1. България – пълен неутралитет


  1. В началото на Европейската война, Учителят Дънов, чрез Мария генерал Стоянова, която е негова последователка и същевременно придворна дама на цар Фердинанд, предупреждава, че България трябва да спазва пълен неутралитет. Но се отхвърлят думите Му.
  1. През 1916 г. Учителят Дънов предупреждава за втори път, че България трябва да излезе от войната. Заради тези думи той е интерниран в гр. Варна. България претърпява втората национална катастрофа, (виж „Изгревът“, т. ХХII, стр. 500.)
  2. През 1943 г., чрез Любомир Лулчев се предупреждава цар Борис III, България да спазва неутралитет и да не се намесва във войната. Но това се отхвърля. България я постига трета национална катастрофа.
  3. През месец август 1944 г. Учителят нарежда на Борис Николов с молив да напише под пейката, която току що е изковал при хижа „Еделвайс“: „България – пълен неутралитет“. Написва се датата и часът. И това не се спазва. Виж „Изгревът“, т. II, стр. 317. Заснет е този случай, виж „Изгревът“, т. XV, снимка № 79.
  4. В един зимен ден на 1944 г. Учителят излиза на терасата в дома Темелков, в с. Мърчаево, с шал през врата и пред всички казва: „Ние решихме да пуснем комунистите и руснаците в България“. Виж („Изгревът“, т. II, стр. 318).
  5. През лятото на 1944 г., когато германците са още в СССР и воюват там, преди да стане голямото сражение при Курск, Учителят Дънов извиква Сава Симеонов, който в момента е войник и му показва на картата на България, през кои места и коридори руските войски ще влязат в България. Той определя деня и мястото на влизането им.

А защо? Защото Всемировият Учител управлява съдбата на света.

Следва „Марш на светлите сили“.

  1. Свършекът на века и съдбата на света

  1. През 1972 г. Борис Николов разчита една стенограма пред съставителя на „Изгревът“. Това е една космическа тайна за „свършека на века“, която се извършва от един период от 45 години. Публикувано е в „Изгревът“, т. II, стр. 38-39. Така се оформят пророчествата, публикувани в „Изгревът“, т. III, стр. 309-310.
    Учителят говори, че след 1945 г. идва диктатурата от 45 години и който й се противопостави, ще си положи костите. Тя ще продължи до 1989 г. Ние я преживяхме. А след 1990 г., в следващите 45 години ще дойде още по-голяма диктатура.
  1. Историческите събития в България, предизвикани от съвпада на планетите Сатурн и Уран, ще намерите в „Изгревът“, т. ХХII, стр. 717-722. Те се осъществяват през „период от 45 години“!
  2. Единствен от астролозите – Методи Константинов в една своя тетрадка от 1972 г. бе написал: „През 1989 г. – край на комунизма, край на капитализма, край на империализма! Светът навлиза в една нова епоха от 45 години.“

Ето така Космическият знак (ѣ) ръководеше съдбата на света. Ще я ръководи и в идните дни!

Какъв е изводът?

Българите трябва да върнат Небесния знак (ѣ) – „ят“ в своята азбука. Небесният знак е Космическия знак. Небесният знак – Космическият знак трябва да бъде отпечатан и да стане като герб на славянското знаме, което ще обедини всички славяни чрез Словото на Учителя Дънов. И Русия трябва да върне Небесният знак – Космическият знак в азбуката си и да се превърне чрез него в свята Русия. В Небесният знак – Космическият знак е заложено свободата на българите и обединението на цялото Славянство.

Следва „Странник съм в този свят“.

Втора част:
Свидетелствата Господни и Божието обещание


  1. Подготовка за получаване на Свидетелствата Господни и Божието обещание;
  2. Ръководството на Духа;
  3. Духовният триъгълник;
  4. Получаване свидетелствата на Духа Господен;
  5. Божието обещание слиза върху Вожда Господен;
  6. Явяването на Духа Господен;
  7. Словото Господне и Небесния стълб

  1. Подготовка за получаване на Свидетелствата Господни и Божието обещание

Едно от най-важните Знамения Господни се изпълни. На 7 март 1897 год. Божественият Дух слиза върху Петър Дънов. Небето над Него се отваря за Духовния и Божествен свят. Започва се пряка връзка със същества от Невидимия свят, населяващи различни йерархии от Духовния и Божествен свят.

По това време Той споделя с един от своите ученици следното: „Напоследък Небето е било една стълба, по която Ангелите Божии са слизали да Ми донесат благите вести отгоре на Господа, Който се готви да посети вече тоя свят. Когато се яви, тогава ще Го познаеме колко сме познати и ще бъдеме подобни Нему. Приближавайте се при Бога и усърдно се молете за изливането на Святия Му Дух.“ (Писмо от 8.10. 1898 год., гр. Варна.)

Много по-късно Петър Дънов пояснява, че слизането на Божествения Дух е многократен процес, траещ дълго време от години, а не е еднократен акт, заключаващ се с еднократно слизане на Духа върху человеческия син. А Духът може да слезе само върху человеческия син. А Синът е този, който е роден от Бога и има пряко общение с Небето. По това време Петър Дънов има пряко съобщение с Господния Дух. Синът человечески е вече новороден – той става Божий Син. И Учителят Дънов пише в откровение:

„Нам ни съобщи Господ наскоро много добри неща, които трябва да ни веселят за Неговата неизмерима Любов и благост. Господ казва, че скоро ще дойде в тоя свят със Своята Сила и Слава, да тури ред и мир. Чакайте Ме, казва Господ, още малко и няма вече. Страданията ви ще се прекратят. Радвайте се, че имената ви са написани горе в Небето във вечните книги. Мир вам, както Ме Отец възлюби, тъй и Аз ви възлюбих и ви избрах да принесете плод изобилно и плодът ви да пребъде. Ето Небесната светлина иде и мракът, който обвива света и вашите умове, ще се разпръсне от Духа на Господа и вечната Заря на Истината ще ви озари и просвети с Небесната Виделина. Подвизавайте се, казва Господ, да сте изпомежду избраните, които ГОСПОД ще призове да Му служат всякога.“ (Писмо от 14.9.1898 год., гр. Варна. Писмо до Пеню Киров)

Баща му, дядо поп Константин Дъновски е знаел много добре кой е неговия роден син. Собственоръчно е отбелязал в Библията си, с която е работил над 50 години следното: „Изпълни се обещанието на Благия Небесен Баща да изпроводи в моя дом своя възлюбен син, като знамение на всеобща радост на рода человечески, за по-добър, по-светъл и правдив живот.“

Така е спазван обичаят да се отбелязват в домашните библии рождените дати на новородените в семейството.

Следва песента „Цветята цъфтяха“.

  1. Ръководството на Духа

Онзи человечески син, върху когото е слязал Божественият Дух, е осенен от Духа, осветен от Духа, ръкоположен от Духа и Той вижда, чува и познава кой Го ръководи чрез Дух и Сила.

„Защото сам Духът Господен ме ръководи и ми вдъхна това, което ви писах. Пиши и им кажи, ми каза Сам Господ, че Аз съм ги избрал и призвал да Ми служат в Правда и Истина. Ето, Аз съм този, който ги ръководя и пазя и им давам Сила и Живот, за да ходят в Моята виделина. Видите, приятели Мои, колко Господ Ви люби и мисли за вас. Макар да сте бедни и отхвърлени от света, обаче Той не ви е отхвърлил, но ви е призвал в Своето Царство, да се радвате с Него заедно на Небесната Слава.“ (Писмо от 26.9.1898 г., гр. Варна. Писмо до Пеню Киров)

Небето е отворено за Петър Дънов. Невидимият Свят става видим и Той изведнъж оживява и става ведно със физическия свят на земята. Учителят е свидетел как пророчествата, дадени от Йоана в Откровението, гл. 19, ст. 11 се сбъдват: „След това видях Небето отворено и ето бял кон, и оня, който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно. Името Му беше Божието Слово.“ „И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на Царете и Господ на Господарите.“

Небето е отворено и Бог изпраща своите посланици от Ангелския свят до Петър Дънов. И Учителят Дънов доказва този акт с думите:

„Аз съм имал напоследък големи благословения отгоре и то изобилно. При Мене са идвали вече мнозина Божии посланици отгоре със особено поручение да Ми предадат що е благоугодната и добра Воля на Моя небесен Баща, Който тъй благо и милостиво говори към всички. Както майка жали чадата си, така жали и Господ онези, които Му се боят и Го любят.” Ние сме в предверието на едно велико Изявление на Божията Сила, Която всинца ще видим и то скоро. Господ казва, че е помежду ни вече и че нашите и вашите имена са записани в Небесните книги на живота. Ние сме вече Небесни граждани, чада на Бога Живаго, Който ни е изкупил чрез Своята велика благодат. Аз само, Мои любезни приятели, се моля и да излее Духа си изобилно, да се просветят всички и да видят, че е време и да се бърза, и да се готвим, ида сме готови за идването на Господа, Който ще слезе със Своите Ангели от Небето, да уреди тоя свят, който се е уклонил от Неговия път.“ (Писмо от 26.9.1898 год., гр. Варна.)

В страноприемницата в с. Тетово, Русенско, са дядо поп Константин Дъновски и синът му. Първо се чува необикновен шум и после затихва. Помещението се осветява от чудна светлина. Небето се отваря и един сноп синя светлина, широк един метър, слиза отгоре върху главата на Петър. Той се променя под въздействието на тази синя светлина, чува се Небесен хор, който изпълнява думите: „Ти си мой син, аз днес те родих!“ Хорът продължава да пее, после заглъхва, а светлината остава. А баща му – дядо поп Константин Дъновски седи и гледа. Той е свидетел за човешкия род.

Следва песента „Венир-Бенир“.

  1. Духовният триъгълник

Установен е вече един Духовен триъгълник от първите трима ученици на Учителя. Това са д-р Георги Миркович от гр. Сливен, Пеню Киров от Бургас и Тодор Стоименов от Бургас. Постепенно около този триъгълник се описва кръг, в който влизат и други сподвижници на Учителя Дънов, като центърът на описания кръг е Словото на Господния Дух, Който се излива чрез Петър Дънов. Идва времето, когато Господнята трапеза на Третия Завет е вече сложена и постепенно идват онези, които са призвани от Духа Господен да присъствуват. Учителят Дънов пише на Пеню Киров:

„Аз ви поздравлявам в името на Този, Който ни е призвал на Своята трапеза. Господ ще ви посети със Своя Дух идущата година, затова трябва да бдим и се молим, докато се облечем отгоре в Сила и Мощ. А сам Бог, Който ни е обещал своето Велико Обещание да ни изкупи и прослави в Себе Си, ще подействува за нас. Неговият Дух ще ни настигне. Гответе се за това, за великия подвиг, който има да извърши или в Неговото присъствие. Защото сам Той ще говори чрез Своя всесилен Дух Святий. Това чака нашето обединение за Неговата Слава. А Духът на Истината ще ви ръководи.“ (Писмо от 18.11.1898 г., Варна.)

Заповедта на Господа е излязла. Благата вест е проводена от Него на Петър Дънов, а Той с нея поздравява учениците си:

„Господ говори: Духът Му иде и скоро ще пристигне в силата Си, да разклати всички умове и сърца и да въдвори Своята Истина и Правда във сърцата на всички, които Го чакат. Кажи им, казва Господ, да ме чакат с усърдие и вярност, и ето ида да ги посетя и благословя заради Своето име. Кажи им, казва Господ, да не уповават на човеци, но да възлагат надеждите си на Мене, и ето Моят Дух ще им донесе всичко, от което имат нужда, защото Аз съм жив и те ще бъдат живи чрез Мене. Кажи им, казва Господ, да пазят и освещават Святото Ми Име, с което съм ги избавил. Кажи им, казва Господ, да се не обленяват във нищо, но да работят всичко, което им възлагам, защото всяко истинно и добро дело е от Мене. Кажи им, казва Господ, да се не съобразяват със тоя свят, но във всичко да излагат нуждите си пред мене и аз ще им помогна и ги науча що да вършат. Няма да бъдете изкушени повече, отколкото можете да носите. Ето моите служители и вестители са при вази и готови да сторят Моята Блага Воля. Те са ваши братя, които се сподвизават с Моя Дух за вашето спасение и избавление. Слушайте гласа Ми, Който ви говори. Ето, А3 СЪМ Ваш Господ.“ (Писмо от 23.12.1898 год., гр. Варна.)

Учителят Дънов по-късно споменава, че в първите десет години е работил само с трима ученика. Бог работи с малки величини.

Насаждаш едно житно зърно и от него възраства цял житен клас. Такъв е законът.

Следва песента „Молитва“.

  1. Получаване свидетелствата от Духа Господен

Настава тази, „идущата година“, т.е. 1899 година, когато Духът посещава своите избрани. Днес именно ние честваме кръглата годишнина от този свят момент.

Връзката на Петър Дънов с първите ученици е създадена. Кръгът на Духовната верига постепенно се увеличава чрез своя диаметър. Идват нови ученици и стават участници в Духовната верига на онзи кръг, който се ръководи от Словото на Господа и чрез Учителя Дънов. Единствената връзка на учениците в този духовен кръг е молитвите към Бога и проучаването на Евангелието. Това са двата радиуса на кръга, които сътворяват диаметъра, който крепи Веригата, а в центъра на този кръг стои Учителят Петър Дънов и чрез думите Господни претворява в Сила и Живот Небесния кръг, чрез който слиза Святият Дух.

Учителят пише:

„Господ ми каза, че ще ви пази в Името си винаги. Молете се усърдно за изливането на Духа Святаго, Който, кога дойде, ще ви научи на всичко, което Господ е казал. Аз работя усърдно в делото, което полека, но здраво се повдига. Кога издам заповедта на Бога, ще има движение и сътресение навсякъде. Бог наближава да се яви. Признаците почват. Господ иде да ви помогне, призовете Го в „Моето Име” и ще имате радост голяма. Аз чувствувам вашите болки, зная вашите нужди, защото Бог ме е поставил в положението ви. Моят Дух е с вази и аз ще се моля за вашето преуспяване в Божията Благодат.“ (Писмо от 21.01.1899 г., гр. Варна.)

Идва и настъпва денят, когато от Господа Учителят Петър Дънов получава свидетелствата на Духа Господен и Той ги препраща на своите трима ученици. Всеки един от тях ги прочита, отговаря собственоръчно на свидетелствата, подписва ги и ги изпраща на Учителя. Това са така наречените десет свидетелства на Духа Господен към духовната верига на първите ученици от първите събори. В последствие тези свидетелства се съобщават и на останалите членове от Духовната верига и те също чрез подписите си засвидетелствуват пред Духа Господен, че ще бъдат верни и предани на Духа на Истината.

Учителят ги приканва с думите:

„На 13 февруари 1899 год. приех една заповед от Господа, която ви и пращам да знаете. Тя е лично за всеки един от нас. След като се помолите, дайте ми вашето решение писмено и двама, което Духът на Истината ще ви даде, това ще бъде нашият символ спрямо нашия Господ. Всичко това ще пазите в тайна. Трябва да се готвим вече усърдно за делото. Ще определим един час в седмицата, когато ще се събираме – вие там и ние тук заедно и същевременно.“ (Писмо от 24.2.1899 г., гр. Варна.)

На всички присъстващи в залата връчихме по един лист, с въпросите от Духа на Истината и отговорите на Петър Дънов. Под него стоят подписите на Пеню Киров и Тодор Стоименов от 28 февруари 1899 г. Всеки един от вас в къщи ще проучи този текст и ще се подпише под трите подписа, ако е съгласен с текста.

Песента „Скитах се по гори и планини“.

  1. Божието обещание слиза върху Вожда Господен

Третият завет на Бога към човечеството от петата раса е дадено. Той трябва да стане знаме за шестата раса. Ето Божието обещание:

„Ти, който от сега ставаш Мой, поверяваш всичко в Моите ръце. От сега Аз Сам ще те ръководя, Сам ще промишлявам и уреждам всичко за тебе. Аз ще те уча все, що трябва да вършиш. Ще лягаш и ще ставаш под Моите крила. Аз ще бъда страж над тебе и окото Ми ще бди за съдбините на твоето сърце, ще ме призоваваш рано и ще ти отговарям в утрешните зари на зората. Преди да, повикаш ще ти отговарям и преди да пожелаеш, ще ти давам Своите Божествени дарования. Ще бодърствувам за всичките ти нужди.“

Членовете на Духовната Синархическа верига работят усилено. Чрез молитви и чрез молитвен Дух търсят да бъдат съпричастни в тези усилни години на необикновени събития, предначертани от Небето. Те вече знаят кой е Вождът Господен, Който е трябвало да дойде, защото Той е дошъл и е пред тях. И говори пред вас:

„Кога пристигне Словото Божие, ще има смущение навсякъде и вие ще се намерите с Мен заедно във Варна и нашите духове ще бъдат обединени в едно. Аз имам да бъда още за малко, докато довърша умилостивителното дело и след това всичко ще предам в ръцете на Тогова, Комуто съм длъжен всичко. Той е Отец, Благият ни Баща, колко са сладки Неговите Думи и Повеления. „Онзи, Когото сте видял и, Той е Вождът Господен“. Името Му знаете.“ (Писмо от 14.3.1899 г. гр. Варна.)

Духът на Словото Господне се изсипва върху Учителя Петър Дънов. Той предава част от него чрез писма до членовете на Веригата.

Цитат: „Така се казва: Времената са зрели, положението е сериозно, Словото Божие иде с голяма сила. Кога пристигне, ще има чудно движение навред. Няма да стоим вече за дълго време в тоя свят, ще трябва да се освободим от неговото робство. Промените, които идат да вземат място в живота, ще бъдат чудни във всяко отношение. Ние всички ще се променим и ще придобием онова, за което сърцето ни ламти и душата ни жадува. Благодатта Божия ще ни осени и Неговият Дух ще ни изпълни със Своето присъствие и Господ Сам ще ни е Ръководител. Този народ ще трябва да чуе Словото Господне и като Го чуе, да се стресне. България ще трябва да се посети лично.“ (Писмо от 17.4.1899 г. гр. Варна).

Свидетелствата Господни са дадени. Отговорите на учениците са получени. С това е създадена Синархическата верига на Бялото Братство.

Божието Обещание е предадено. Всички ученици от Синархическата верига го преписват и с подписите си го препращат на Учителя Петър Дънов. Божието Обещание е Третият Завет на Бога към человеческия род, което се дава чрез Словото на Учителя Петър Дънов. А с подписите си учениците са скрепили Божието Обещание да бъде Завет на Синархистическата верига. И Словото на Бога чрез Третия Завет и чрез Ангела Господен, който носи Третия Завет чрез Словото на Великия Учител Беинса Дуно, става Слово на Школата на Всемирното Велико Бяло Братство. Амин.

Следва песента „Вътрешният глас“.

  1. Явяването на Духа Господен

Учителят Петър Дънов е непрекъснато в молитвен дух. Небето е отворено и Духът Господен се явява и слиза върху Него и Му говори.
„Господ ми се яви Духом и ми съобщи следующите благи неща от нашия Небесен Баща, Който ни люби с вечна и неизменна Любов: „Аз съм Господ Твой, Който ти говори сега. Кажи на моите братя Волята Ми. Кажи им: „Аз съм техен Спасител, Който ги води с крепката си ръка“. Кажи им: „Аз съм, Който ги уча и упътвам повседневно в пътя на живота. Всичко, което имат Аз, съм им дал. Благослови ги в Моето Име, за да приемат изобилието на Моя Дух. Ето, Аз съм с вас постоянно и ви ръководя всинца ви усърдно. Прославете Името Ми, отворете сърцата си, за да работя в тях за вашето възобновление. Ето, Аз всяка заран и вечер идвам и ви посещавам чрез благия Си Дух, да ви ободрявам и да споделям вашите скърби и вашите радости. Моят Дух гори, моето сърце ви Люби, Аз желая да Ме познаете тъй, както Аз ви познавам и да ме приемете в сърцето си, да вляза в душата ви, да запаля и просветя ума ви, да въздигна отпадналия ви дух. Братя мои, Аз съм ваш Господ, Този, Който е излязал победител из мъртвите, Който ви отворил пътя на вечното спасение, да влезете в дома на Отца Моего и Бога Моего.

Приемете думите Ми чистосърдечно и с пълна вяра за всичко, що съм ви говорил отначало. Търсете Моето Царство и Неговата Правда и всичко друго ще ви се приложи стократно, сега и в бъдеще. Аз ви чакам и ще ви приема в Моята блага кошарина, ще ви заведа при изворите на живота, ще ви напоя и нахраня с изобилието на Моя Вечен Дух. Аз Съм близо всякога, всякога, кога ме търсите, готов винаги да ви помагам. Вашите скърби, вашите нужди Аз ги чувствувам. Вашите радости, Вашите сполуки Аз ги споделям. Вие сте ми близки на сърцето. Станете, елате по-близо до Моя Дух, прикоснете се до Мене и ще оцелеете духом. Станете и идете при всички, при които ви пращам. Сторете за тях това, което Аз съм сторил за вас. Ето, трудът ви няма да остане без да принесе своя плод и то изобилно. Ето, Моят Дух вече ще се излее над всяка Моя твар и които го приемат, ще оживеят и вечно ще ме следват и ще бъдат Мои Синове и дъщери и Аз – техен Господ.

Слушайте, вам говоря, които сте обременени, които сте отегчени духом, на които сърцата са съкрушени, на които душата е наранена от света. Елате при Мене и ще изцелеете и ще ви дам Моята радост, Моя Мир, Който никой няма да ви отнеме, защото Аз съм истий днес и утре. Аз съм от начало и всякога ще бъда.“ Това ми се вдъхна от Господа през тоя месец.“ (Писмо от 29.4.1899 г., гр. Варна.)

Небето се отваря и Бог изпраща Божествения си Дух за изпълнение на своето знамение: като обещание за человеческия род ражда се от Дух и Сила Прославеният Вожд.

Още едно Знамение слиза от Божествения Свят върху сина человечески, сина български и върху българска плът и кръв се ознаменува чрез Сила и Дух. Така Бог посещава своя единороден Син. А това е роденият и въплътеният в човешко тяло Всемиров Учител на Вселената – Беинса Дуно. Бог посети единороднаго Сина и го новороди чрез своя Дух и го облече чрез Сила и Мощ. Прославеният Вожд бе осветен чрез Дух и чрез Сила. А Знамението Господне повеляваше да се прояви чрез Своята Мощ. Амин.

Песента „Нева Санзу“.

  1. Словото Господне е Небесния стълб

Настъпва и онзи ден, когато Словото Господне се явява на небето. Това е Небесната Слава. Това е Святият Дух! Това е онзи Стълб Небесен, Който водеше израилтяните в пустинята нощем с Огнена Виделина, а през деня с облак, за да ги покрива и закриля от слънцето и от огнената жар на пустинята. Словото Господне е изпратено от Небето и То търси изпратения Вожд на земята, за да Го посети и да се сбъдне написаното в Откровението на Иоанна 19:11-16, че Словото Божие слиза от Небето върху Онзи, Който е Цар на Царете и Господ на Господарите. А това е роденият в плът Петър Дънов и новороденият чрез Божествения Дух и Сила Учител на Бялото Братство. Това е онзи Вожд, изпратен от Бога, Който е Всемировият Учител на Вселената и Името Му е БЕИНСА ДУНО. Амин.

Той казва:

„Аз се моля вий да преуспявате в познанието на Истината, която е скрита в Господа Исуса Спасителя ни. Уверен съм, че мирът Божий е в сърцата ви и Утешителят, Дух Святий работи за вашето просвещение. А Той, Духът на Истината, кога дойде, ще ви научи на всичко. Каква радост е в душата ни, когато Духът Святий е с нази. Колко е благ този Дух, Който изработва нашето спасение и с Когото сме запечатани да служим Богу и Господу Нашему. С какво чудно търпение, с каква велика Милост Той носи нашите теготии и търпи нашите слабости. Там, в дълбочините на душата ни, Той постоянно ни говори и упътва в пътя Божий, като ни указва добрите и благи неща на Царството Господне. Види се дяволът тук се е завзел да разруши Делото, което Господ съгражда. Ние сме биле подложени на горчив изпит. Но Господ е бил винаги верен към Мене. Моята радост и Моят Мир почивате Неговата Любов. Небето е отворено за нази: То е дом наш.

Аз съм още вън от Варна. Тук излизам рано всяка сутрин да посрещам слънцето и да гледам дали Словото Господне се е явило на Небето. Словото Господне е Онзи Стълб, Който предвождаше израилтяните в пустинята. Той става и се явява на Небето няколко пъти. Той е пълен с такава светлина Небесна, която въодушевява душата Ми. Аз Го познавам и с каква радост Го очаквам да се яви сутрин. Той се явява на различни места.“ (Писмо от 5.9.1899 г., гр. Варна.)

Словото Господне на Небесния стълб по-късно влиза в тялото на Петър Дънов. Той е осветен с Духът и става Учител на Бялото братство и на всички планети от Слънчевата система. Амин!

Следва песента „Ще се развеселя“.

Край на текста

Абонирайте се!

Запишете се за новините в сайта